viernes, 22 de julio de 2011

La Reserva Marina de les Illes Medes



Aquest cap de setmana us recomano visitar l'Estartit, que està de festa major, però sobretot, la Reserva Marina de les Illes Medes. Aquest arxipèlag deshabitat situat a poc menys d'un quilòmetre de la costa de l'Estartit, al bell mig de la Costa Brava, és l'única reserva marina del país. Comprèn 21,5 ha terrestres i 511 ha marines, i el conjunt el formen la Meda Gran, la Meda Xica, el Carall Bernat -que no Cavall Bernat, que té forma de fal·lus i que per això es diu així-, el Tascó Gros i alguns esculls més que són en realitat els darrers contraforts del massís del Montgrí abans d'enfonsar-se definitivament dins del mar. Es diu que antigament les illes estaven unides al continent per un istme, que es va ensorrar fa molts segles, però no hi ha documentació que ho demostri.
En aquesta zona el fons marí té un valor excepcional. El submarinisme s'hi pot practicar amb vaixell propi o a través dels centres concessionaris autoritzats que s'hi dediquen. També hi ha vaixells amb el fons transparent des dels quals es pot contemplar aquest complex ecosistema ple de coves, parets coral·lines i multitud d'espècies de peixos. Una altra opció és arribar-hi en canoa des de la platja de l'Estartit. Per això cal anar-hi pel matí, quan el vent encara no bufa massa fort. Jo ho he fet dues vegades i, sense cansar-se massa, s'arriba a la Meda Gran en uns vint o vint-i-cinc minuts. Un cop allà hi ha un petit moll on deixar la petita embarcació i un petit camí que porta fins al punt més alt de l'illa. A terra s'hi poden veure molts esquelets d'aus mortes.
Hi ha tres classes de rèptils que habiten l'arxipèlag -el dragó, la sargantana comuna i la sargantana cuallarga- i una classes de mamífers -el ratolí domèstic-, animals que en bona part han estat introduits pels éssers humans. Pel que fa als ocells, hi ha 60 espècies, la majoria marins: el gavià de potes grogues, amb uns quants milers de parelles que hi crien de març a maig, el corb marí gran, el corb marí emplomallat, el martinet blanc, el martinet de nit, el bernat pescaire, etc. El vent, la salinitat i l'escassesat d'aigua determina la vegetació de la zona, amb un estrat arbori no gens dens centrat bàsicament a la Meda Gran i una mica a la Meda Petita. Les espècies principals són el fonoll marí, la pastanaga marina, les ensopegueres, la malva gran, el cardot i el salat blanc. L'antiga presència humana a la Meda Gran, que es va allargar fins al 1932, explica l'existència en aquest illot de figuera de moro, vinya, garrofers i ungla de gat.


No hay comentarios:

Publicar un comentario