martes, 17 de enero de 2012

Els senglars assetgen Barcelona

Surten del seu hàbitat, cada vegada són més i s’endinsen a la ciutat de Barcelona. Els veïns se’n queixen, l’administració i la Guàrdia Urbana actuen contra aquests animals i els caçadors volen fer batudes més eficaces.

Uns 700 porcs senglars viuen al parc de Collserola, una àrea que és envoltada d’algunes de les localitats més poblades de Catalunya, entre les quals la capital. Els perjudicis i les molèsties que ocasionen aquests animals “són de tipologia variada: danys a conreus i pastures, jardins, parcs, horts i camps de golf, accidents de trànsit, problemes sanitaris i atacs esporàdics a persones i animals domèstics”, segons que es pot llegir en una guia d’actuacions en cas de conflicte amb el porc senglar a les zones urbanes, editada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

A més, ara s’endinsen a la ciutat i l’assetgen literalment. El president de la Federació Catalana de Caça, Francesc Piera, assegura que “el problema s’agreuja per l’augment de la població dels senglars” i declara que “cal donar més facilitats al col·lectiu” de caçadors, “no pas per a frenar el creixement de població, fita que considero inassolible, sinó per a mantenir-lo”. La temporada de caça va començar fa poques setmanes i s’acabarà al febrer. A més de les batudes, el consorci que gestiona el parc de Collserola ha instal·lat 54 aguaits a les zones forestals que formen part de les dues àrees controlades de caça. Piera afirma que aquestes mesures són insuficients. “De les 7.000 hectàrees que té el parc, es poden fer captures en unes 2.000, de manera que els animals tenen 5.000 hectàrees per a moure’s i reproduir-se lliurement”, diu. Afegeix que “cada any hi ha cinc societats de caçadors, formades cadascuna per una mitjana de vint a trenta membres, que participen en cinc batudes i que en total en capturen uns vuitanta exemplars. Això dóna una mitjana de quatre exemplars per batuda, un nombre molt baix”, assegura el president.

Piera creu que el senglar s’ha de caçar “quan fa mal en una zona concreta, com fan en alguns altres punts de Catalunya, i no quan ens ho diu el calendari”, i subratlla que els caçadors fan una regulació de fauna i control poblacional “imprescindible”. També apunta que hi ha mancances quant a seguretat: “Els gossers surten amb els gossos a Sant Just Desvern o a Esplugues, per exemple, però aquests els arrosseguen fins a Horta tot empaitant els senglars, i Horta és un districte de la ciutat de Barcelona on no poden entrar armats. Per a resoldre casos com aquest, hem demanat a la Generalitat que permeti als gossers d’entrar armats a la zona de seguretat urbana de Barcelona perquè ja hi ha hagut casos en què els senglars ataquen els gossos, o els gossers i tot, i aquests bé han de poder defensar-se”. L’Ajuntament de Barcelona, però, ja ha dit que no permetrà que els caçadors s’endinsin armats dins el seu terme municipal. Una font assegura que “complirem la normativa i les ordenances municipals vigents en matèria de seguretat segons les quals, com és obvi, no és permès de caçar amb armes de foc dins el nostre terme”.

Precisament arran d’aquesta prohibició, la Generalitat va proposar el mes de febrer passat de caçar els senglars amb arcs i fletxes, com ja s’havia fet amb èxit a Sant Cugat del Vallès, però la mesura va ser retirada pocs dies després perquè associacions proteccionistes dels animals, com ADDA o Allibera!, van protestar per aquest sistema, que van qualificar de “nefast, cruel i ineficaç”. La Generalitat va declarar aleshores que estudiarien la manera de capturar-los “vius mitjançant trampes”.

Ernest Altamira és el director del restaurant Can Cortada d’Horta, situat a tocar de la ronda de Dalt, sempre transitada. Explica que els porcs senglars causen danys econòmics però, a més, “qualsevol dia causaran un accident de trànsit greu”. Ell mateix, aquesta tardor, ha vist com diversos exemplars de noranta quilos “travessaven tots junts de matinada l’avinguda de l’Estatut molt de pressa”. Altamira lamenta que ningú no es faci responsable d’aquest problema i explica que a principi del mes de setembre va replantar 2.000 metres quadrats de gespa, i “l’endemà al matí era tota destrossada”. No és pas cap cas aïllat. Molts veïns de les parts més altes de la ciutat estan acostumats a la presència de senglars. També hi estan els centenars d’usuaris del parc, des de corredors campestres o ciclistes fins a persones que passegen el gos, i alguns parlen d’atacs esporàdics. Asseguren que se’n poden veure a qualsevol punt de la serralada, més cap al tard que no al matí, com també en carrers i places de les zones més elevades de Nou Barris, Horta, la Vall d’Hebron, Sant Gervasi, la Bonanova, Sarrià i Pedralbes.

Els animals es barregen sovint amb famílies que fan pícnic, com ara a la zona del pantà de Vallvidrera, punt on ja hi ha hagut uns quants ensurts, i han estat vistos en zones tan endinsades del nucli urbà com ara la plaça d’Alfons Comín, a la part superior del barri de Gràcia, a tocar de la ronda de Dalt. Fora de l’àrea metropolitana barcelonina, hi ha accidents sovint, com ara el 2 de novembre passat, quan un cotxe es va accidentar a la recta de Sallent (Bages) en topar contra un porc senglar que travessava la carretera, al terme de Sant Fruitós de Bages. El conductor va sortir-ne sa i estalvi, l’animal es va morir i el cotxe va quedar sinistrat.

Els problemes derivats de la presència en massa de porcs senglars no són exclusius de Catalunya. Als Països Catalans hi ha casos com el de Miguel Estarlich, un pagès de Tous (Ribera Alta), que es va morir fa pocs dies d’un atac de cor quan fou envestit per un exemplar atrapat en una trampa il·legal en un hort de tarongers de la seva propietat. Una setmana abans, dues persones havien perdut la vida en un accident de trànsit causat quan un senglar va travessar la carretera a Requena (Plana d’Utiel). La Unió de Llauradors parla de “plaga de fauna salvatge”. La població de porcs senglars al País Valencià s’ha duplicat en cinc anys, i ara és de 10.000 exemplars. La Generalitat valenciana prepara una normativa per a mirar de controlar la presència d’aquests animals als camps i a les carreteres del país.

Per una altra banda, Francesc Piera demana que es tanquin les carreteres quan es fan batudes, “igual que fan quan es tracta d’una prova ciclista”. El Consorci del Parc de Collserola respon que “intentem solucionar el problema”. Una font assegura que la Generalitat té el calendari de batudes i hi participen caçadors de la Federació Catalana de Caça i agents rurals. Hi afegeix que hi ha vedats a indrets de Molins de Rei o Sant Just Desvern –entre més municipis–, “però no a Barcelona, perquè la caça és prohibida dins el terme municipal i és zona de seguretat”. Assegura que “la població de porcs senglars dins el parc és d’uns 700 exemplars”, i declara que el problema està en el fet que “molts d’aquests animals s’han acostumat a entrar dins l’àmbit urbà perquè hi ha gent que els dóna menjar o bé hi ha veïns que deixen la bossa d’escombraries fora del contenidor, i això és un esquer per a aquests animals, que s’hi aboquen”.

Piera posa en dubte la xifra de 700 senglars “censats” al parc. “N’hi ha d’haver molts més”, assegura, i creu que el problema “acabarà desbordant-se si no s’hi posa solució immediatament”. Explica, com a agreujant, que una femella abans criava un cop l’any “i tenia poques cries, però ara en pot arribar a tenir nou, deu o onze”. Piera opina que això és degut “a l’alimentació i la gran quantitat de boscos disponibles. A més, els senglars no tenen depredador”. Piera adverteix a tothom que caci un porc senglar en una zona urbana o a prop, “sobretot que no en mengi”. Aquesta recomanació ja es fa als federats, però creu que “l’administració hauria d’ampliar-la a tota la població”.

El cos de la Guàrdia Urbana assegura que està molt atent a aquest fenomen i treballa amb diversos operatius a la zona alta de Barcelona per a evitar que els animals baixin als nuclis habitats. Un portaveu declara que “sobretot s’intenta conscienciar i informar els veïns de les zones limítrofes i pròximes a Collserola, perquè no els donin menjar ni deixin bosses d’escombraries fora dels contenidors, atès que això afavoreix que els animals baixin a buscar menjar”.

Què ha de fer un veí, si veu un porc senglar? Ha d’avisar els agents rurals i, aleshores, “se’n fa un seguiment per a esbrinar quantes vegades ha estat vist i on”, expliquen des del consorci. Si l’animal comporta un problema per als veïns, “és capturat i sacrificat”. Pel que fa a les batudes, expliquen que a Collserola hi ha dues àrees de caça molt ben definides, una cap a la banda del Vallès i una altra cap a la banda del Llobregat, i que la idea de deixar caçar “no és una activitat lúdica, sinó una tasca de control poblacional”. Afirmen que “no és que hi hagi ara més porcs senglars, sinó que se’n veuen més, són més atrevits i s’endinsen més en la ciutat”. Reconeixen que hi ha hagut casos d’accidents de trànsit, com ara a la carretera de l’Arrabassada, accidents que es produeixen més aviat cap al vespre o a la nit, que és quan surten a buscar menjar, sense que s’hagi produït cap ferit greu ara com ara. Apunten que els porcs acostumen a anar sempre per les mateixes zones, com ara l’àrea del pantà de Vallvidrera i diversos trams del passeig de les Aigües.

També reconeixen que hi ha hagut casos d’atacs a persones, com ara fa unes setmanes, quan un exemplar va arribar a mossegar una dona. Són casos difícils de registrar perquè no són denunciables. “A qui vols denunciar? Al parc? Nosaltres no tenim la potestat dels senglars. És diferent d’una autopista, que és tancada; allà, si hi entra un animal i causa un accident sí que es pot denunciar l’empresa que té la concessió o la propietat de la via”, afirmen. El consorci inclou nou municipis, i a tots s’han fet campanyes per a conscienciar els habitants amb consells com els que dóna la Guàrdia Urbana. A les recomanacions de no donar menjar als senglars i no deixar mai les bosses de deixalles fora del contenidor, hi afegeixen conduir amb precaució. A la capital catalana es fan campanyes específiques a tots els barris que hi ha a tocar la muntanya o dins la muntanya, com ara les Planes, Vallvidrera, Horta o Sarrià, entre més.

A la guia que la Generalitat ha publicat es posa èmfasi a evitar pràctiques d’alimentació dels animals. En concret, es diu que aquesta pràctica “ha de ser prohibida, tant pels perjudicis que ocasiona als animals com pels que pot causar a les persones. Els porcs senglars que s’acostumen a les persones hauran de ser capturats i, malauradament, no podran ser retornats al medi natural”. També s’hi adverteix que cal fixar els contenidors perquè el porc senglar “té capacitat per a tombar-los per a obtenir aliments”.

Publicat al setmanari El Temps, número 1431. 15 de novembre del 2011.

1 comentario:

  1. els humans si que son una plaga a Collserola, cents de mils la invadeixen cada dia i solament 700 porquets...

    ResponderEliminar