miércoles, 8 de agosto de 2018

Vilalba dels Arcs, passió per la terra






Vilalba dels Arcs és una localitat de la Terra Alta situada al nord d’aquesta comarca.  Limita a l'est amb la Fatarella, al sud-est amb Gandesa, al sud-oest amb Batea, al nord-oest amb la Pobla de Massaluca i al nord amb Riba-roja d'Ebre, terme enclavat dins la comarca veïna de la Ribera d'Ebre. La població actual no arriba als set-cents habitants però cal recordar que l’any 1900 havia arribat a tenir més de mil-set-centes ànimes censades. Els estralls de la Guerra Civil i l’emigració massiva de les dècades posteriors al conflicte van fer disminuir la seva població de manera dràstica. Actualment el principal sector econòmic del municipi és l'agricultura -és així des de temps immemorials- amb el vi com a producte estrella. També s'hi cultiva ametllers i oliveres. S’hi elaboren de manera predominant vins blancs, sobretot la varietat garnatxa blanca i macabeu de la Denominació d'Origen Terra Alta, i olis dintre de la Denominació d'Origen Protegida de l'Oli Terra Alta. També hi ha una incipient indústria turística, que es va desenvolupant de manera lenta però amb bones perspectives de futur. 

Durant segles va formar part de la Catalunya musulmana fins que el 1224 va rebre la primera carta de poblament cristiana. I de l’Edat Mitjana fem un salt al segle passat per recordar que, en la Guerra Civil -prefereixo anomenar-la Guerra “Incivil”- entre els mesos de juliol i novembre de 1938, va ser un dels indrets on es va estabilitzar el front republicà en la duríssima Batalla de l'Ebre - en concret al punt conegut com els Quatre Camins, en direcció a Gandesa-. Aquest fet  va comportar patiment, destrucció i morts. Molts morts.





Un passeig per la localitat ens porta des del carrer Major fins a la plaça de la Vila. A tocar, una mica més endavant, hi ha l’església de Nostra Senyora de Gràcia, construïda en època templera. Originàriament era d'estil romànic. I a continuació s’aixeca imponent l’església parroquial de Sant Llorenç. Es una delícia arquitectònica. Es va començar a construir el segle XVI i es va finalitzar l'any 1705. Associa amb finura i sense distorsió elements gòtics, renaixentistes i barrocs. I d'estil barroc és el magnífic retaule de pedra de la façana principal i el sensacional campanar de quaranta metres d'alçada. A la part del darrera hi ha un mirador des del qual es contempla el camí que porta als antics safareigs. I  mirant cap a al dreta, descobrirem El Calvari. Aquí s’hi arriba per un camí costerut envoltat per xiprers, i d’alt de tot es troben la Capella de la Mare de Déu dels Dolors, d'estil barroc, i la Capella de la Mare de Déu de Montserrat.

Vilalba dels Arcs és un poble molt viu. Entre les seves festes populars destaca la Passió i la Festa Major. La Passió és una representació dels darrers dies de la vida de Jesucrist que té lloc el Dijous Sant a la nit i el Dissabte Sant a la tarda, amb participació de bona part del poble. D'altra banda, la Festa Major de Sant Llorenç, patró de la vila, te lloc la segona setmana d’agost. Sorprèn la quantitat d’actes que s’organitzen, tenint en compte la grandària de Vilalba dels Arcs. I és que els vilalbins són gent inquieta i activa. Un acte central és la diada dels Quintos amb el ball a la plaça de la Vila. El dia  10, Sant Llorenç, hi ha els actes oficials. Hi participa la gent del poble i molts que hi vivien i van emigrar, i que tornen a passar-hi les vacances, a més de familiars i amics.



A Vilalba dels Arcs  hi ha diversos cellers. En recomanem un, perquè hi hem anat i hem comprovat la qualitat dels seus productes. Es diu Vinateria Lo Tros i es troba al bell mig del carrer Major. A més de punt de trobada dels vilatans, és un lloc imprescindible si es vol tastar el millor vi de la comarca. Per si en voleu saber més, podeu clicar la seva web que us facilitem a sota d’aquest text. També us facilitem la web de l’ajuntament, on hi ha un apartat dedicat al turisme, a més del portal de turisme de la comarca de la Terra Alta.  




Observareu quan us acosteu a Vilalba dels Arcs que el camp és farcit de molins de vent, generadors d’energia eòlica, una riquesa que ha arribat els últims anys i que ajuda la comarca a obtenir recursos econòmics per a desenvolupar-se. Només cal recordar, finalment, que des de fa uns anys s’està treballant des de les diferents institucions de la comarca per preservar la memòria històrica de la Batalla de l’Ebre a través de diferents rutes.  Ah, i no us perdeu l’amabilitat dels vilatans. Són ferms, de secà, orgullosos de la seva terra i dels seus orígens. Gent sàvia, apassionats de la seva vila i de la seva gent,  aficionats a parlar i a escoltar a la vegada.  El vostre ús de l'article "el" en lloc de "lo" i la pronuncia de les vocals de manera diferenciada -especialment la "e"- delatarà que no sou del país. A la Terra Alta utilitzen mots com “fato” o “aviar”. Els vilalbins parlen un català precís i pur, autèntic però no antiquat, un català intens, que és una variant del català nord-occidental. Bona visita!


Portal de Turisme de la comarca de la Terra Alta:  http://www.terra-alta.org

Ajuntament de Vilalba dels Arcs: http://www.vilalba.altanet.org/

Celler Vins del Tros: http://www.vinsdeltros.com/

Hotel i restaurant Nou Moderno: http://www.noumoderno.com



  

No hay comentarios:

Publicar un comentario